Krajské dožínky 2022
Tak se to povedlo
Letošní začátek školního roku byl opravdu hektický. Kromě běžných záležitostí, spojených s nástupem učitelů i žáků rozdováděných po dvouměsíčním volnu, nás po zahájení čekaly tři důležité akce.
Hned ve čtvrtek to bylo chmelobraní na naučné stezce, kterého se zúčastnili žáci i rodiče oboru Agropodnikání, ale i vedení školy a zástupci města Frýdlant a Libereckého kraje. I když letošní úroda chmele byla kvůli suchu menší než jiné roky, sklidil se dostatek chmelových hlávek pro výrobu všech tří druhů školního piva – Frýdlantského hospodáře, Frýdlantského kočího i Frýdlantského čeledína.
V pátek proběhla na pracovišti Bělíkova oslava 30. výročí postavení areálu. Ve čtyři odpoledne se v jídelně, kde naši kuchaři a kuchařky připravili vynikající raut, sešli pamětníci i současní zaměstnanci školy, aby zavzpomínali na začátky pracoviště a při komentovaných prohlídkách viděli, co všechno se za uplynulých třicet let změnilo. I tato akce proběhla skvěle a bylo hezké slyšet od pamětníků slova chvály o tom, jak škola vzkvétá.
Největší akce nás ale čekala v sobotu, a to Krajské dožínky, které se do Frýdlantu vrátily po dlouhých sedmi letech. Dožínek se účastníme pravidelně, naši zahradníci každoročně zajišťují jejich výzdobu, potravinářské obory raut pro významné hosty a prezentujeme se školním stánkem s aktivitami pro veřejnost. Letos to ale bylo hodně jiné a náročnější. Naše škola totiž byla spolu s Městem Frýdlant, Libereckým krajem a Agrární komorou LK spolupořadatelem a tím pádem na naše bedra připadla velká část úkolů, spojených s přípravou a realizací tohoto zemědělského svátku.
Přípravy začaly už na jaře a pokračovaly sérií schůzek zainteresovaných stran, kde se stanovovaly úkoly a postupně upřesňovaly a dolaďovaly detaily tak, aby všechno klaplo. Na nás mimo obvyklých úkolů, tedy dožínkové výzdoby, pohoštění a brigádnické pomoci žáků připadlo zajištění programu v městském parku. Už týden před dožínkami bylo rušno u našich zahradníků, kteří v rámci prázdninové praxe vázali z obilí a jiných rostlin vypěstovaných na naučné stezce dožínkové věnce, kytice i velká aranžmá. Podobné to bylo i u farmářů. Ti celý týden myli, leštili a připravovali na výstavu jak zemědělskou techniku, tak ohrady pro hospodářská zvířata.
Vrcholem příprav byl pátek. Zahradníci zdobili svými výrobky vůz do dožínkového průvodu kostel, dvě pódia a další prostory, farmáři s autoškolou naváželi do parku zemědělskou techniku a stavěli ohrádky pro zvířata, školníci, mistři a žáci strojnických oborů stavěli velký stan pro naše aktivity, potravinářské obory připravovaly pochutiny na občerstvení a suroviny pro ranní sobotní pečení, aby byl dostatek čerstvého pečiva pro prodej ve stánku na náměstí. Zkrátka v celé škole i na statku a v městském parku se to hemžilo jako v mraveništi, a když bylo pozdě odpoledne všechno připraveno, každý se jen modlil, aby v sobotu bylo pěkné počasí.
A pak to konečně přišlo. V sobotu hned po rozednění se všichni pustili do práce – připravovali občerstvení, naváželi zboží do stánku s pečivem, do parku najížděly přepravníky se zvířaty, auta se stánky zemědělských firem i těžká zemědělská technika. Urostlí lesníci dokončovali přípravy pódia pro soutěž v timbersportu a v našem stanu finišovaly přípravy soutěží pro děti i dospělé a na grilování školních klobás. Akce v parku začínaly v devět hodin, a i když zpočátku se návštěvníci spíš jen trousili, kolem desáté se park zaplnil a vypuklo to pravé dožínkové veselí. Kolem stánků, zemědělské techniky i vystavených zvířat se valily davy lidí, spousta diváků obsadila lavičky před pódiem s timbersportem, sekací traktůrky řízené dětmi jezdily uprostřed parku dokola jako zběsilé, fronta před grilem s klobásami nebrala konce a od našeho stanu se celý den ozýval smích a výskot dětí, rozradostněných výhrou bonbonu v některé ze soutěží. Odpoledne na malém jevišti proběhl program s vystoupením folklorních souborů a prezentovala se i naše škola se soutěží v dojení krávy Agnes, která měla u návštěvníků nečekaný úspěch. Paradoxní bylo, že vítězem hlavní ceny – třiceti kilogramů brambor ze školní sklizně – se stal pán, který pěstuje brambory na půlce hektaru.
Ještě pět minut před pátou hodinou, kdy program končil, byl park plný lidí. Pak už všichni začali pomalu balit a návštěvníci se přesunuli na náměstí, kde na hlavním pódiu probíhal program až do večera. V průběhu dvou hodin se celý park vyprázdnil a před sedmou už předchozí mumraj připomínalo jen pár pohozených odpadků, trochu roztroušeného sena na místě ohrádek pro zvířata a otisky pneumatik těžké zemědělské v měkké půdě. Všichni, kdo se na dožínkách podíleli, byli utahaní, ale tak nějak hezky utahaní – počasí přálo, návštěvníci byli spokojení, nestalo se nic mimořádného, zkrátka všechno dopadlo ne na jedničku, ale na jedničku s hvězdičkou! Všem, kdo se na přípravě dožínek podíleli, patří veliké poděkování! Snad jim zůstalo dost sil a chuti i do dalších akcí, které nás čekají v příštích týdnech.
Miroslav Kudrna, ředitel školy.
Kompletní fotogalerie: https://flic.kr/s/aHBqjA5DVk
Kompletní fotogalerie Krajských dožínek 2022
Osvědčení o systému zajišťování kvality v organizaci v souladu ISO9001:2008