4. ročník Chmelobraní

autor: Srp 18, 2021Příroda, Škola, Služby, Technika0 komentářů

Od roku 2018 pravidelně za velké slávy probíhá sklizeň chmele odrůdy nejznámějšího chmele, Žateckého červeňáku, z naší chmelnice, která je umístěna v areálu naučné zemědělské stezky. Následně ve spolupráci se Zámeckým pivovarem Frýdlant uvaříme tři druhy školních piv Frýdlantský Hospodář 12, polotmavý ležák Frýdlantský Čeledín 11 a speciál Frýdlantský Kočí 18.

Naše školní piva vaříme z čerstvého chmelu hned poté, co šišky skončily v koších česáčů. Když je chmel dočesán, putuje do varny, kde se už od časného rána vaří slad. Slad se vaří 90 až 100 minut. Varem projde celkem třikrát. Dvakrát v rámci takzvaného rmutu. Do té doby se tomu říká sladina. Teprve, když se přidá chmel, se stává dílo mladinou. Po 90 minutách vaření se pivo prudce zchladí na osm stupňů, provzdušní se a pak se přidají kvasnice. Během kvašení leží pivo na spilkách. V této fázi vzniká z cukrů alkohol. Teprve pak se pivo „zesuduje“.
To znamená, že se uloží do pivovarského sklepa, kde leží cca 60 dnů. Nastává doba těšení. První žejdlíky školního piva se čepují začátkem října. Znalci ocení větší rozmanitost chutí.

Úplný název školy:
Střední škola hospodářská a lesnická,
Frýdlant, Bělíkova 1387,
příspěvková organizace

Adresa:
Bělíkova 1387, 464 01 Frýdlant

Pracoviště Frýdlant:
Zámecká 4003, 464 01 Frýdlant

Pracoviště Hejnice:
Lázeňská 349, 463 62 Hejnice

E-mail - podatelna školy: info@sshlfrydlant.cz

Telefon: 482 428 861, 778 736 833

Datová schránka: rwbk83c

Zřizovatel školy:
Liberecký kraj

Ředitel školy:
Ing. Miroslav Kudrna, tel. 482 428 862,
miroslav.kudrna@sshlfrydlant.cz

Osvědčení o systému zajišťování kvality v organizaci v souladu ISO9001:2008

Pin It on Pinterest

Share This

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít